Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Година је 2001. у Њујорку, Гугл још није изашао на берзу, Мајкрософт је оличење Царства зла, Силицијумска алеја је град духова. Можда у игри нема толико новца колико је било на врхунцу технолошке грознице, али свеједно не мањка превараната који желе да уграбе дио онога што је преостало.

Максина Тарноу држи малу агенцију за истраживање превара на Менхетну. Слиједи сопствена правила – у торбици носи берету, послује са олошем, хакује туђе рачуне у банци. Иначе, она је једна просјечна запослена мајка – има два сина у основној школи, мори је вјечито питање хоће ли се помирити са бившим мужем, живи у пристојном дијелу града – све док не почне да се бави финансијама једне велике фирме за рачунарску безбиједност.Ускоро ће имати посла са кријумчарем дроге у арт деко глисеру, професионалним „носом“ кога опсједа питање Хитлеровог афтершејва, неолибералним егзекутором у елегантној обући, као и са руском мафијом и разноврсним блогерима, хакерима, мешетарима и хохштаплерима. Ништа, наравно, није случајност.

Уз повремене излете у даркнет и на Лонг Ајланд, Томас Пинчон нам даје историјску романсу о Њујорку у раним данима интернета, не тако давно у прошлости, али свјетлосним годинама далеко од овога гдје смо данас стигли.

Лагуна, 2017.

Leave a Reply

Адреса: Трг 13. јул , 84210 Пљевља

Тел/факс:  068 / 880 - 220

ПИБ (матични број): 02009226

Жиро рачун: 555 - 2909 - 55; 510 - 24549 - 16

Е-mail:   junb.ssamardzic@gmail.com

Народна библиотека "Стеван Самарџић"  2024