Skip to content Skip to footer

Фонд књига породице Данице Драгашевић

Фонд књига породице Данице Драгашевић

Од почетка 2001. године при Библиотеци постоји посебан фонд под именом „Фонд књига породице Данице Драгашевић“ који је основала породица поч. Данице Драгашевић, управника Градске библиотеке у Пљевљима 1953-1956.

Највреднији дио Фонда чини збирка „НОБЕЛОВЦИ“ која обухвата дјела добитника Нобелове награде за књижевност од 1901. до данас. Све публикације из Фонда обиљежене су посебним печатом.

Десет година ``Фонда књига породице Данице Драгашевић`` 11.04.2011.

Због дугогодишњег реновирања Дома културе, рад Библиотеке је последњих година био нередован и неусклађен са многим очекивањима и потребама наших корисника. Може се рећи да је попуњавање и оглашавање “Фонда књига породице Данице Драгашевић” био један од сегмената рада који се одвијао без прекида и у складу са жељама бројних корисника. За десет година трајања Фонда Библиотека је примила на поклон око 1000 књига, што је већ једна пристојна библиотека. Највреднији дио Фонда чини збирка “Нобеловци” која окупља дјела добитника Нобелове награде за књижевност од 1901. до данас. Тако је данас у нашој Библиотеци сваки нобеловац заступљен са бар једним од својих дјела. На жалост, због новонасталих околности нисмо били у могућности да овај дио Фонда физички издвојимо и уредимо као засебну збирку, што ћемо урадити по повратку у уређене просторије Дома културе. И поред добре обавијештености и изграђеног укуса, при избору књига дародавац је скоро редовно консултовао наше библиотекаре. Тако смо заједно чували Библиотеку од кича и неукуса сваке врсте, што није баш лако у вријеме кад се штампа огромна паралитература која пријети да прекрије и поништи и оно мало новообјављених дјела од истинске књижевне и естетске вриједности. Сматрамо да је то путоказ и за убудуће и код свих донација ове врсте, да, наиме, не треба по сваку цијену “помагати” библиотеке тако што ће се чистити магацини непродатих књига пропалих издавача, затрпавати библиотеке књижевним сурогатима умишљених писаца, васкрсавати “дјела” пуна страсне мржње према “другима”…

Адреса: Трг 13. јул , 84210 Пљевља

Тел/факс:  068 / 880 - 220

ПИБ (матични број): 02009226

Жиро рачун: 555 - 2909 - 55; 510 - 24549 - 16

Е-mail:   junb.ssamardzic@gmail.com

Народна библиотека "Стеван Самарџић"  2024