Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Необична приповијест о Дон Хуану који, обузет потребом да се исповиједи, проналази свог идеалног слушаоца и открива му узбудљиву и невјероватну причу о томе како је провео седам дана са седам прелијепих жена. Петер Хандке оживљава умногоме другачији лик Дон Хуана од онога о коме се обично мисли, пише или говори.

“Могу да посведочим: Дон Хуан је неко други. Видео сам га као некога ко је био одан – оданост личности. Према мени је био више него само љубазан – био је пажљив. И ако сам срео очинског мушкарца, онда је то био он: Слушаш га и верујеш му. При том ми је свих тих седам дана на леп начин остао далек, а то је мени, који одавно сањах само друге и о повестима других, у којима се нисам појављивао, одговарало и било право…”

Ово су реченице са самог краја романа “Дон Хуан”, дјела које представља поновно истаживање и нову (ре)креацију мита о Дон Жуану. И овог пута ни по чему типичан, Петер Хандке роман смјешта у савремено међувријеме, а Дон Хуан се појављује као човјек који, обузет потребом да се исповиједи, проналази идеалног, неутралног слушаоца – наратора овог дјела. Слушајући, заједно с наратором, приче о седам дана проведених са седам жена изузетне љепоте, читалац присуствује и десакрализовању мита о Дон Хуану, али и бива суочен с његовим другим лицима. Писац, чак, тврди, да дон Хуан није био заводник, нити заведени.

“Он је имао моћ. Само што је његова моћ била нешто друго”. Овај роман на свега стотинак страница доноси узбуђења и сазнања која нам не доносе многе књиге веће и по обиму и по амбициозности аутора. Пред нама је непретенциозно дело писца – мајстора које се заиста може читати на онолико начина колико има читалаца. Уосталом, читалац је управо лице које жели да буде заведено – причом. А прича је, такође, облик моћи.

Clio, 2019.

Leave a Reply

Адреса: Трг 13. јул , 84210 Пљевља

Тел/факс:  068 / 880 - 220

ПИБ (матични број): 02009226

Жиро рачун: 555 - 2909 - 55; 510 - 24549 - 16

Е-mail:   junb.ssamardzic@gmail.com

Народна библиотека "Стеван Самарџић"  2024