Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Драгољуб Драго Бојовић

У Београду је, 22. децембра, преминуо Драгољуб Драго Бојовић, истакнути културни радник и дугогодишњи управник у нашој Библиотеци. Као предсједник Савеза библиотекара Југославије (1977-1979), као и предсједник Друштва библиотекара Црне Горе (1975-1979), Драго је, преносећи драгоцјена знања око модернизације библиотечких послова, дао значајан допринос у осавремењивању рада у нашој установи. Осим обављања уско стручних активности (набавка литератруре, разврставање књижног фонда по одјељењима, вођење стручног каталога), његов стваралачки ентузијазам нарочито се изразио кроз организацију и приређивање бројних књижевних пиредби, вечери, трибина, сусрета писаца. Овакве културне манифестације, које су одржаване у просторијама Читаонице, увелико су допринијеле да се у Пљевљима формира бројна и култивисана књижевна публика, која је имала прилику да чује најзначајнија књижевна имена ондашње Југославије. Тако се Драгу с правом може одати признање за увођење и презентацију велике југословенске књижевности у свом граду, а самим тим и за представљање и културну афирмацију своје средине. Његову необичну харизму и академско држање памте генерације ученика, који су први интерес за књигу стекли у Библиотеци, а потом постали познати љекари, инжењери, правници, професори…

Интересовање за културна дешавања код поч. Драгољуба Драга Бојовића било је свестрано, тако да је он, осим главног ангажмана који је испуњавао као управник у Библиотеци, био и дугогодишњи предсједник Међурепубличког одбора у оквиру Међурепубличке културно-просвјетне заједнице, предсједник и секретар Издавачког савјета и секретар Редакције „Мостови“, секретар и главни организатор у Књижевном клубу „Далма“ и један од оснивача и организатора Дана хумора и сатире „Вуко Безаревић“. Дужи низ година био је и члан Редакције и сарадник „Пљеваљских новина“.

Добитник је бројних признања и награда, међу којима су „Орден рада“, награда „Нико С. Мартиновић“, награда „Кемал Шећеркадић“, Плакета Међурепубличке заједнице, награда „Миладин Перовић“ и многе друге.

Драгољуб Драго Бојовић је сахрањен у Београду, 26. децембра 2013. године.

Leave a Reply

Адреса: Трг 13. јул , 84210 Пљевља

Тел/факс:  068 / 880 - 220

ПИБ (матични број): 02009226

Жиро рачун: 555 - 2909 - 55; 510 - 24549 - 16

Е-mail:   junb.ssamardzic@gmail.com

Народна библиотека "Стеван Самарџић"  2024