Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Награђен Оскаром за најбољи филм, Облик воде је сада и свјетски бестселер роман.

Елајза је нијема, другачија, саосјећајна. Она говори музиком, плесом и лијепим ципелама с високим потпетицама. Стрикланд, војник до сржи, све више губи додир са стварним свијетом. Шаљу га на погибељну мисију у Амазонију како би заробио чудно „божанство са шкргама“. Џајлс, несрећни, средовјечни, сиромашни сликар, хомосексуалац у доба кад се такво опредјељење сматрало настраношћу и моралним прекршајем, живи с пет мачака и жели само да мирно проведе остатак дана. Боб Хофстетлер, научник изузетно посвећен истраживањима, разочаран у људски род и науку која доноси несрећу умјесто бољитак, води несвакидашњи двоструки живот. Зелда, племенита чистачица, црнкиња у вријеме кад бијела Америка тек почиње да схвата како тамна пут не подразумијева имуност на бол, бездушност и заосталост, те да су ‒ можда ‒ сви људи рођени једнаки.

Година је 1962, а ових петоро које наизглед ништа не повезује увучени су ‒ једни својевољно, други невољно ‒ у опчињавајућу драму у злокобном истраживачком центру Окам. А у средишту приче ‒ истовремено потресне и безосјећајне, племените и луде, величанствене и гнусне ‒ налази се тајанствено биће из воде, божанство са шкргама, последњи своје врсте…

Гиљермо дел Торо и Данијел Краус су романом Облик воде и истоименим филмом створили бајку која борбу између свјетлости и таме, добра и зла, смјешта у јединствени умјетнички оквир који никога не може оставити равнодушним.

Лагуна, 2019.

Leave a Reply

Адреса: Трг 13. јул , 84210 Пљевља

Тел/факс:  068 / 880 - 220

ПИБ (матични број): 02009226

Жиро рачун: 555 - 2909 - 55; 510 - 24549 - 16

Е-mail:   junb.ssamardzic@gmail.com

Народна библиотека "Стеван Самарџић"  2024