Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

НЕЗАБОРАВНО КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ СА ЕНЕСOМ ХАЛИЛОВИЋЕМ

Гост Народне библиотеке „Стеван Самарџић“ био је истакнути књижевник и новинар Енес Халиловић.

Разговор са њим водили су директорица Бојана Ђачић и књижевник Рајко Палибрк – који је и рецитовао пјесме нашег госта, док је успостављена и интересантна комуникација са присутном публиком, која је имала да чује велики број интересантних, поучних, али и веома потресних личних свједочења која никога нису оставила равнодушним.

Развојни пут овог ерудите и несумњиво истакнутог интелектуалца почео је са неких 15 година, када се, као дјечачић, отиснуо у свијет стваралаштва, тј. када је почео да пише. Од тада, па до данас, Халиловић је успио да напише велики број збирки поезије и прича. Писао је и пише драме и романе. Основао је књижевни часопис „Сент“ и књижевни интернет часопис „Eckermann“.

Према званичној биографији Енеса Халиловића, његове приче, поезија и драме Енеса Халиловића објављене су на енглеском, пољском, француском, македонском, турском, албанском и бугарском језику, а проза и поезија је превођена на енглески, њемачки, шпански, руски, арапски, турски, француски, пољски, румунски, украјински, мађарски, словеначки, летонски, албански, македонски, грчки, бугарски, каталонски, ромски, дански, португалски, италијански, бјелоруски, јерменски и латински језик.

Интересантно, Халиловић је забиљежио 172 народне загонетке које је објавио са Елмом Халиловић у коауторској књизи „Загонетке (2015).

За свој богати стваралачки опус, Халиловић је побрао и велики број награда, попут Виталове награда 2020. године за роман „Људи без гробова“, Златна значка за допринос култури КПЗ Србије, „Меша Селимовић“, „Бранко Миљковић“, „Ђура Јакшић“, „Ахмед Вали“, „Стеван Сремац“, „Златно слово“, а за уреднички рад у Сенту добио је награду „Сергије Лајковић“.

Захваљујемо се публици што је својим присуством увеличала наше заједничко књижевно вече и учинила га незаборавним.

Народна библиотека „Стеван Самарџић“ ће и убудуће наставити са праксом организовања књижевних дијалога гдје ћемо, са истакнутим именима из свијета поезије и прозе, свакако унаприједити културни живот у нашим Пљевљима.

Leave a Reply

Адреса: Трг 13. јул , 84210 Пљевља

Тел/факс:  068 / 880 - 220

ПИБ (матични број): 02009226

Жиро рачун: 555 - 2909 - 55; 510 - 24549 - 16

Е-mail:   junb.ssamardzic@gmail.com

Народна библиотека "Стеван Самарџић"  2024