Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Деведесетих година прошлог вијека Перуом харају насиље, бескрајна корумпираност владе Алберта Фухиморија и сензационалистичко новинарство.

„Замисао о овом роману отпочела је сликом две госпође, пријатељице, које једне ноћи ненадано доживљавају еротске сензације. Затим се та замисао постепено претворила у детективски роман, готово трилер, а трилер се преобразио у својеврсни мурал перуанског друштва у последњим месецима или седмицама Фухиморијеве и Монтесиносове диктатуре. Допала ми се идеја да прича буде названа Пет углова, као четврт која на неки начин представља симбол Лиме, Перуа, а такође и раздобља у које је смештена ова прича.

Ако постоји тема која прожима целу повест, која се провлачи кроз њу, онда је то новинарство, жута штампа. Фухиморијева диктатура је користила жуту штампу, новинарство скандала, као политичко оружје да сроза углед и да у моралном погледу уништи све своје противнике. Истовремено, приказује се како новинарство, које може бити нешто ниско и прљаво, наједном може постати инструмент ослобођења, грађанске и моралне одбране једног друштва. Та два лица новинарства су једна од централних тема Пет углова.“ Марио Варгас Љоса

Издавач: Лагуна, 2016.

Leave a Reply

Адреса: Трг 13. јул , 84210 Пљевља

Тел/факс:  068 / 880 - 220

ПИБ (матични број): 02009226

Жиро рачун: 555 - 2909 - 55; 510 - 24549 - 16

Е-mail:   junb.ssamardzic@gmail.com

Народна библиотека "Стеван Самарџић"  2024