Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Књиге „Лавиринт духова I“ и „Лавиринт духова II“ заокружују величанствен циклус романа о Гробљу заборављених књига, којем припадају и „Сенка ветра“, „Игра анђела“ и „Заточеник Небеса“. У фасцинантној кулминацији једне од највољенијих приповијести савремене свјетске књижевности, велики маг писане речи Карлос Руис Сафон расвјетљава читаоцу све оне тајне које су га интригирале док је уживао у фантазмагоричној литерарној мрежи сатканој у претходна три романа.

Барселона 1938: једног мартовског сумрака, пошто је био одсутан више од годину дана, Фермин Ромеро де Торес враћа се у Барселону. Грађански рат је у јеку и за њега је изузетно опасно да буде у граду, али он по сваку цијену жели да испуни обећање које је дао свом преминулом пријатељу и да посјети његову породицу. Баш кад стигне до њих, почиње стравично бомбардовање Барселоне, и Фермин из рушевине стана успијева да извуче живу само пријатељеву осмогодишњу ћерку Алису. Недуго потом, на град пада нов талас бомби и Алиси се губи сваки траг. Фермин очајнички покушава да је нађе, али његови напори остају узалудни.

Барселона 1959: Маурисио Ваљс, министар националног образовања, на врхунцу је моћи. Он је најистакнутија фигура културне сцене Шпаније, идеолог такозваног интелектуалног препорода земље и један од најцјењенијих књижевних стваралаца новог доба. Иза бљештаве фигуре националног хероја, међутим, налази се човјек прогоњен демонима прошлости, забринут за сопствени живот.

У мистерију министровог живота уплиће се и дјевојчица из Ферминове прошлости, која је нестала у трагичном догађају из Грађанског рата – Алиса.

Нова књига, 2017.

Leave a Reply

Адреса: Трг 13. јул , 84210 Пљевља

Тел/факс:  068 / 880 - 220

ПИБ (матични број): 02009226

Жиро рачун: 555 - 2909 - 55; 510 - 24549 - 16

Е-mail:   junb.ssamardzic@gmail.com

Народна библиотека "Стеван Самарџић"  2024