Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Тертулијано Максимо Афонсо, професор историје у средњој школи, игром случаја открива да има двојника у лику глумца Антонија Клара. После подробног истраживања и испитивања свих околности у животу глумца, Тертулијано увиђа да није у питању само сличност, него да су два човека идентична, почев од најмањих физичких одлика до датума рођења, па одлучује да га позове и упозна са том поражавајућом чињеницом. Пред оба јунака поставља се сада егзистенцијално питање: ко је оригинал, а ко дупликат? Пошто су рођени истог дана, обојица почињу да се питају како изгледа жена или вереница оног другог? Глумац, који је много перфиднији него професор историје, због непријатне околности о постојању свог двојника планира да се освети Тертулијану злоупотребљавајући сличност код његове дјевојке. Али тиме се њихови планови ни издалека не исцрпљују…

Необична Сарамагова прича није нова јер као мотив користи топос двојника познат још од Епа о Гилгамешу и Плаутовог „Амфитриона“ па све до Диминог „Човека са гвозденом маском“ или „Двојника“ Достојевског. Али код португалског нобеловца овај мотив развија се до алегорије о човјековом идентитету у савременом свијету.

Упркос Сарамаговом оригиналном правопису и дугим реченицама, читаоци ће уживати у једном изненађујућем роману са елементима трилера, који се чита без даха.

Издавач: Лагуна, 2015.

Leave a Reply

Адреса: Трг 13. јул , 84210 Пљевља

Тел/факс:  068 / 880 - 220

ПИБ (матични број): 02009226

Жиро рачун: 555 - 2909 - 55; 510 - 24549 - 16

Е-mail:   junb.ssamardzic@gmail.com

Народна библиотека "Стеван Самарџић"  2024