Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

У организацији ЈУ Народна библиотека “Стеван Самарџић” и Секретаријата за културу, социјална и друга питања, а у препуној сали Центра за културу, одржано је вече са великаном српског глумишта и добитником награде Удружења драмских умјетника Србије за животно дјело “Добричин прстен” – Хаџи Петром Божовићем.

Божовић је постао 33. лауреат највишег глумачког признања у Србији, а синоћ се представио пљеваљској публици монодрамом “Рече ми један чо’ек, ћераћемо се још, кад будем млађи”.

Наравно, ријеч је о дјелима нашег чувеног писца и академика Матије Бећковића, док глумац Петар Божовић потписује адаптацију и режију.

“Учен! Одважан! Тајанствен! Неустрашив! Харизматичан! Колосална личност саздана, између осталог, од преплитања неупитног ауторитета и лежерног приступа готово свему. Истанчаним казивањем рефлектује различите сегменте живота – дубоко понирући у њихове појаве, узроке и тајне. Сусрет са њим је својеврстан дар, јер он оплемењује и обогаћује људски дух. У стоичком поимању живота огледа се вриједност, снага и моћ милозвучног бесједништва, извајаног фреквенцијом најдубљег промишљања нашег балканског самураја. Човјек коме је хуманост и правичност услован рефлекс, човјек великог срца и снажног ума!”

Овим ријечима је директорица Библиотеке Бојана Ђачић најавила Хаџи Петра Божовића, истичући у својој бесједи да његова ријеч има снагу закона.

Она је поручила да га његова изузетна животна дјелатност, импресивни професионални дијапазон са обједињеним културним, друштвеним и личним особеностима, надахнутим истраживачким духом, ерудицијом, чине аутентичним и бољим од најбољих, истичући нека његова дјела: “Чудо невиђено”, “У име народа”, “Лепота порока”, “Тајванска канаста”, Већ виђено”, “Више од игре”, “Сложна браћа”, “Нож”, “Лепа села, лепо горе”, “Пролеће у јануару”, “Хамлет у Мрдуши доњој”, “Браћа по матери” итд.

“То су само неки од филмских, позоришних и телевизијских остварења гдје је имао веома запажене улоге. Дао је посебан, уникатни печат, антологијским филмовима Живка Николића. Прије више од 40 година, као млад глумац, рекао је да може да игра само онда ако осјећа да учествује у нечему што нешто значи, и од тада до данас, заиста, све у чему је играо нешто значи у нашој култури” саопштила је Ђачић, закључујући на крају да је ријеч о легендарном барду, а ја бих рекла, додаје она, прослављени, ненадмашни и најомиљенији вожд српског глумишта – Хаџи Петар Божовић.

Вече су уљепшале сестре Љиљанић, док је на самом почетку присутну публику поздравила Лидија Кушљевић Ршумовом здравицом српском народу.

Leave a Reply

Адреса: Трг 13. јул , 84210 Пљевља

Тел/факс:  068 / 880 - 220

ПИБ (матични број): 02009226

Жиро рачун: 555 - 2909 - 55; 510 - 24549 - 16

Е-mail:   junb.ssamardzic@gmail.com

Народна библиотека "Стеван Самарџић"  2024