Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Поводом Међународног дана писмености Народна библиотека “Стеван Самарџић” уприличила је предавање. У сали ЈУ Центра за културу пред многобројном пљеваљском публиком, протојереј архијерејски намјесник подгоричко – даниловградски Предраг Шћепановић одржао је пригодно слово о  Улози цркве у ширењу писмености.

Својом појавом, образовањем, несвакидашњом животном енергијом, непоколебљивом и живом вјером у Христа Богочовјека, а понајвише својим безграничним човјекољубљем плијени и представља бисер архипастирског стада Христовог. Човјек коме се безусловно вјерује и за којим се иде с повјерењем и љубављу, чак и најтежим стазама.

Духовни горостас и стуб православља, понос свештенства и дика светосавља.

Племенитост, достојанство, радост, мир и спокојство укорењени су у његовој непрекидној служби Богу и народу.

Као свијетли примјер исправног и честитог става којим се у Цркви живи и дјела, као чувар духовне и његошевске вертикале васцелог српства, он спада у ону групу духовника Цркве који се не премишљају и не калкулишу.

Он бди над православним чедима Светог Саве!

Храбро и одлучно ходи трновитим путем, чувајући достојанство своје свете службе, а задржавајући право на сопствено мишљење и сопствени суд. Тај његов суд није у сврси допадања другима, него да нас знањем и поуком покрене, разбуди и уразуми. Неизмјерном љубављу, крстом, молитвом и благотворном пастирском ријечју води неуморну борбу за побједу добра и слоге, над злом и мржњом  међу ближњима.

Челичним стрпљењем, вољом за просветитељским радом, приврженошћу српском роду, трудом и подвигом, врлинама и моралним начелима, даровима и талантима којима га је Господ обдарио, огњеном вјером, истрајном молитвом, надахњује и поучава.

Своје поуке поткрепљује богонадахнутим примјерима. Не пропушта прилику да искаже своју благодарност Господу, који његов живот води ка небеском Царству.

У молитви разговара са Богом зато му је она извор надахнућа да правилно тумачи поуке и поруке Јеванђељске.

Служењу светом олтару приступа са изузетном побожношћу и страхопоштовањем. Од Бога награђен духовним даровима, прије свега речитошћу, љубављу, молитвом и брижношћу за ближње.

 Живећи као свједок суноврата српског народа он је узносио свештене молитве српским Светитељима, Господу и Мајци Божијој.

Током свог пастирског, духовног и интелектуалног мисионарења,  у живом контакту са људима разматра неке од најсложенијих питања не само наше вјере, него и наше стварности, савјести и одговорности.

Свака ријеч улива наду и охрабрује, очински опомиње залутале и заблудјеле, указује на прави пут као праведни и благи учитељ, као ученик Учитеља Христа јединог истинског Спаситеља човјечанства.

Његове  мудре и опомињуће бесједе нектар су са светоотачких духовних поља, док усрдне молитве свједоче о евхаристијском вапају за српски род, за очување светиња, за крст часни и слободу златну.

Отац Предраг Шћепановић припада градини српских свештеника, у којој расте цвијеће различитих боја и украса. Сви се они разликују међусобно, али се иза свих њих крије рука истог Баштована. Међу овим разнобојним цвијећем, Он за наш српски народ представља извор истинског миомириса, освећења и просвећења.  

Вече су, својим славујским појањем, уљепшале сестре Јована и Јана Љиљанић. Пред сами крај поучног предавања,  директорица Библиотеке Бојана Ђачић, удијелила је захвалнице протојереју Предрагу Шћепановићу и сестрама Јовани и  Јани Љиљанић.

Адреса: Трг 13. јул , 84210 Пљевља

Тел/факс:  068 / 880 - 220

ПИБ (матични број): 02009226

Жиро рачун: 555 - 2909 - 55; 510 - 24549 - 16

Е-mail:   junb.ssamardzic@gmail.com

Народна библиотека "Стеван Самарџић"  2024