Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Поводом државног празника културе, Његошевог дана, 13. новембра одржан је Његошев час у читаоници Народне библиотеке. На велику радост организатора, учешће на литерарно – ликовном конкурсу  узело је двадесет три ученика.

Конкурс је расписан половином октобра, поводом најављене културне манифестације Његошеви дани у Пљевљима у циљу ширења националне и културне свијести, о великом и славном световном и духовном владару Црне Горе и  највећој Лучи српског пјесништва, а намијењен је ученицима Гимназије и Средње стручне школе у Пљевљима.

На адресу Народне библиотеке пристигло је 24 рада, од тога 18 прозних радова Свак је рођен да по једном умре, част и брука живе довијека, 3 поетска рада Очи зборе што им срце вели и три ликовна рада Његошев портрет.

Присутнима се обратила директорица Бојана Ђачић: „Прегалаштво младих људи морамо цијенити, похвалити и охрабрити. Сваки рад обилује изузетним квалитетом, али увијек постоје радови које морамо извојити, иако бисмо сваки, без изузетка, поједнако наградили, првенствено због воље и жеље за учествовањем, труда и времена издвојеног и посвећеног конкретно овој теми. Желим вам добру срећу и много успјеха на неком предстојећем литерарно – ликовном конкурсу, афирмисаним ствараоцима желим што више мотивације, подршке и сатисфаксије у стваралаштву.“

Издвојени радови су награђени, а свим учесницима конкурса уручене су захвалнице и чланске карте.

Прво мјесто у прозном стваралаштву на тему: „Свак је рођен да по једном умре, част и брука живе довијека“, подијелиле су ученице  II разреда Средње стручне школе,  Ивана Зечевић и Ана Тошић.

Прво мјесто у поетском стваралаштву на тему: „Очи зборе што им срце вели“ припало је Вукици Петрић, ученици II разреда Средње стручне школе.

Прво мјесто у ликовном стваралаштву на тему: Његошев портрет, припало је Василији Лековић, ученици IV разреда Гимназије „Танасије Пејатовић“.

Посебно је издвојен и награђен рад, ученице II разреда Средње стручне школе, Теодоре Пуповић, због оригиналног приступа прозној теми „Свак је рођен да по једном живи, страх и брука живи довијека“.

Неизмјерну захвалност дугујемо трочланом жирију: Снежани Грујичић, Бојани Радановић и Јелени Дробњак.

Адреса: Трг 13. јул , 84210 Пљевља

Тел/факс:  068 / 880 - 220

ПИБ (матични број): 02009226

Жиро рачун: 555 - 2909 - 55; 510 - 24549 - 16

Е-mail:   junb.ssamardzic@gmail.com

Народна библиотека "Стеван Самарџић"  2024