Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

V Конкурс за награду „Душан Грбовић“

ЈУ Народна библиотека „Стеван Самарџић“ је ове године расписала V Конкурс за награду „Душан Грбовић“, намијењену најбољим поетским остварењима младих аутора из градова са сјевера Црне Горе: Пљеваља, Жабљака, Шавника, Плужина, Бијелог Поља, Мојковца. Циљ нам је да се млади људи подстакну да пишу поезију, да читају књиге, богате рјечник и инспиришу стиховима најбољих пјесника. Да обогате свој пјеснички свијет који ће подијелити са нама.
Установљењем једне овакве награде Библиотека је, осим што цијени значај књижевне традиције и подстиче културне активности у својој средини, исказала и посебну бригу о дјелу пјесника који је прерано и на трагичан начин изгубио свој млади живот у Јасеновачком логору.
Душан Грбовић је у својој поезији тежио једном високом етичком идеалу, он није пјесник дубоких и снажних емоција нити пјесник мисаоних узлета и заноса. Он је првенствено добар опсерватор друштвених неправди, гласноговорник потлачених и подјармљених слојева друштва, а његов поетски сензибилитет вођен је свијешћу о бројним класним разликама и неправдама.
Вјеровао је овај пјесник-борац у бољу будућност и за њу се борио и пушком и пером, али нажалост слободу није дочекао. Библиотека „Стеван Самарџић“ је 2016. године издала књигу ,,Сабрани књижевни радови” Душана Грбовића коју је приредио Добрило Аранитовић и установила награду за поезију.

Адреса: Трг 13. јул , 84210 Пљевља

Тел/факс:  068 / 880 - 220

ПИБ (матични број): 02009226

Жиро рачун: 555 - 2909 - 55; 510 - 24549 - 16

Е-mail:   junb.ssamardzic@gmail.com

Народна библиотека "Стеван Самарџић"  2024