Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Награда „Плутарх“ 2016. за најбољу биографију.

„Ти си Стаљинова кћи. Заправо већ си мртва. Живот ти је већ завршен. Не можеш да живиш свој живот. Постојиш само у вези са својим именом.“

Рођена тек по оснивању Совјетског Савеза, Светлана Стаљина је провела своју младост унутар зидина Кремља. Привилегије у Комунистичкој партији штитиле су је од страшних патњи тог времена: гладовања и чистки, али није успјела да избегне трагичну судбину – губитак својих вољених, укључујући мајку, два брата, рођаке, и љубавника двоструко старијег од ње, кога је њен отац прогнао у Сибир.

Постепено откривајући колико је заиста био бруталан њен отац, и то након његове смрти, Светлана више није могла да ћути и 1967. шокирала је свијет када је напустила своју дјецу и иселила се у САД. Иако никад није била дио очевог режима, није могла да побјегне од свог наслеђа. Њен живот у Америци био је у расулу: често се селила, живјела у катастрофалним браковима, избјегавала остале Русе у егзилу, и на крају умрла у сиромаштву у Висконсину.

Захваљујући приступу архивима КГБ-а, ЦИА и совјетске владе, као и блиској сарадњи са Стаљиновом ћерком, Роузмери Саливан пише револуционарну биографију жене осуђене да буде заточеница имена свог оца. Ауторка истражује њену компликовану личност у најширем контексту а да ни у једном тренутку не губи из вида њену снажну људску причу, и притом нам открива затворен и бруталан свијет који наставља да нас опчињава.

Лагуна, 2016.

Leave a Reply

Адреса: Трг 13. јул , 84210 Пљевља

Тел/факс:  068 / 880 - 220

ПИБ (матични број): 02009226

Жиро рачун: 555 - 2909 - 55; 510 - 24549 - 16

Е-mail:   junb.ssamardzic@gmail.com

Народна библиотека "Стеван Самарџић"  2024