Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

У сали Скупштине општине Пљевља,  у организацији ЈУ Народне Библиотеке „Стеван Самарџић“, 6. септембра 2023. године, љубитељи поезије имали су прилику да се упознају са стваралавштвом пјесникиње Милице Бакрач. Промоцију Миличине књиге „Хранитељ птица“ отворила је директорица Бојана Ђачић: „Сви прави животи су лијепи и тешки каже Иво Андрић. Свеколика дјелатност Светог Саве, његов просветитељски рад и крст који је носио није ништа друго до остварење живота у Христу. Такав живот захтијева одлучно свједочење истине без обзира на последице које су неминовне али је побједа загарантована, јер је то пут побједника односно васкрслог Господа.

Иако пјесникиња, била је непожељна и прогоњена, етнички и вјерски дискриминисана, али увијек достојанствена, непоколебљива у вјери,  неустрашиви борац снажном ријечју и дјелом била је на првој линији фронта чак и пред злокобном стихијом  и озбиљном животном пријетњом.  Пут истине и правде су врлине које представљају  хришћанску азбуку, а њој су радост и охрабрење.

Благородним поетским стилом, који је сваком човјеку разумљив, ученом, али и неуком, вјерујућем и оном који сумња, Милица предочава најдубље историјске и теолошке истине, које поткрепљује примјерима из живота.


На јасан и недвосмислен начин говори о многим питањима и недоумицама које муче човјека нашег доба, али на њих даје и конкретне одговоре.
Својим пјесничким стваралаштвом са наглашеном патриотском и родољубивом тежњом духовном и националном баштином оплемењује читаоца.

Нарочито је плодан њен умјетнички подухват који се односи  на националну свијет, српски идентитет, традицију и културу.  Њена књижевна дјелатност одише хуманошћу, племенитошћу, спокојством, импресивним литерарним тактом и емоцијом која краси њено богато пјесничко искуство.


Свако ко прочита Миличине стихове, сигурна сам, осјетиће позитиван помак у свом животу и у тренуцима одлуке изабрати вјечно умјесто пролазног и привременог, бирајући љубав, умјесто површности и тиме постављајући истину као категорички императив свога живота.

У овај избор пјесама уткана је нада да ће читаоца водити до новог промишљања, до нових књига или до нове љубави или њеног чувања.

А добит је чиста и племенита за дух, за ум, за срце и интелект.


Порука коју носи Миличина поезија љубав и опроштај нису само ријечи, него живот у Христу, ванвременска луча којом би требало увијек да се водимо.“

О Миличиној поезији је говорио, један од најрелевантнијих представника пљеваљских књижевника Рајко Палибрк. Вече су звуцима гитаре уљепшали ученици Старчевић Мирна, Криваћевић Петар, Станић Стефан и Лаовић Алекса.

Милица Бакрач, рођена је 6. марта 1977. године у Никшићу. Дипломирала је на Филозофском факултету у Никшићу на Одсјеку српски језик и књижевност.

Објавила је књиге поезије:

“Нек ме птице криком буде”, 1996;

“Жиг”, 1998;

“Сонети и писма”, 1999;

“Од злата јабука”, 2004;

“Азбучник”, посвећен одбрани имена српског језика у Црној Гори, 2007;

“Жена”, 2012;

“Одбрана азбучника”, 2012 са препјевом на руски језик и прилозима књижевне критике о Азбучнику;

“ЈАВ” ручно издање акадамске сликарке Љиљане Стефановић 2013; Књига староставна два издања двокњижје са избором из поезије

Десанка Максимовић2015;

“Вуковање”, поезија за дјецу 2017;

“Јав из Црне Горе”, 2018;

“Господе, није нам хладно”, 2021;

“Васкрс поезије”, избор ручно издање Војислава Обрадовића, Бијело Поље, 2021.

“Маштаније”, драма у стиху за дјецу, 2022;

Приредила је избор из поезије Петра Другог Петровића Његоша “Благо томе ко довијека живи” , избор из поезије Матије Бећковића “Имао се рашта и родити” и избор из поезије Десанке Максимовић Верујем.

Приређивач је Антологије добитника Награде Марко Миљанов Удружења књижевника ЦГ, 2017. Заступљена је у више антологија поезије за одрасле и дјецу на српском говорном подручју.

Члан је Управног одбора Удружења књижевника Црне Горе, члан је Удружења књижевника Србије, Књижевног друштва српских писава Косова и Метохије и Књижевног друштва “Његош” из Црне Горе,Ради као уредник програма у ЈУ “Захумље” у Никшићу.

Награде и признања:

1999. I награда “Ратковићевих вечери поезије” за младе пјеснике;

2012. Повеља Свети Сава за књижевна дјела посвећена стрпском рароду – Источно Сарајево;

2012. I награда на конкурсу за љубавну поезију за “Дан љубљених” у Мркоњић Граду;

2013. Награда УКЦГ “Марко Миљанов” за књигу поезије “Жена”;

2013. “Златна значка и плакета” Културно просвјетне заједнице Србије за несебичан, предан и духотрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе;

2016. Витезова награда за животно дело, Београд

2016. Награда “Душко Трифуновић” Пале

2018. Награда “Растко Петровић” за књигу “Јав из Црне Горе”

2019. “Светосавско БЛАГОДАРЈЕ”, признање Удружења књижевника Србије за истакнуи рад у култури;

2019. Награду града Суботице за изузетан допринос у српској култури;

2019. Први оскар Србије за књижевност, Београд

2019. “Еуридикин венац”, Костолац.

2022. “Милица Стојадиновић Српкиња” Културни центар “Милош Црњански” Нови Сад, за књигу, “Господе, није нам хладно”.

Адреса: Трг 13. јул , 84210 Пљевља

Тел/факс:  068 / 880 - 220

ПИБ (матични број): 02009226

Жиро рачун: 555 - 2909 - 55; 510 - 24549 - 16

Е-mail:   junb.ssamardzic@gmail.com

Народна библиотека "Стеван Самарџић"  2024