Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Актуелни добитник Нобелове награде.

Кроз сјећање на неславне детаље из свог живота, сликар Масуђи Оно преиспитује своју улогу у државном пропагандном механизму током Другог свјетског рата. За разлику од свог учитеља, нису га привлачиле западне технике сликарства, већ традиционални начин, погодан за пропагандне постере, што је умјетника одвукло ка идеологији екстремне деснице, потказивању и освајању политичких позиција моћи.

Дилема отаџбина или умјетност разрешава се издајом и једне и друге. Након рата, Оно је суочен с радикалним промјенама које се дешавају у друштву – уговорени бракови нестају, промијењена је улога жене у друштву, статус стараца више није исти, а његов углед нагло опада.

“Сликар пролазног света” захвата све велике Ишигурове теме и приповједачке поступке: промашене животе чије се нити одмотавају кроз сјећања, тешке историје, оклевања, погрешне изборе и (не)свјесно порицање одговорности за сопствене поступке и одлуке, као и непоузданог наратора из првог лица, који с једне стране ограничава читаоца да стекне реалнију слику окружења у коме се радња романа одиграва, али с друге продубљује увид у унутрашњи комплексни и, врло често, амбивалентни и конфликтни свијет главног јунака.

Генерација која је учествовала у злочинима, као њихов извршилац, интелектуални подстрекач или естетски пропагандиста, принуђена је да се након стравичних разарања у Хирошими и Нагасакију помири с губицима: изгубљени су животи, изгубљен је рат, али, подједнако битно, неповратно су изгубљени част и углед.

Дерата, 2015.

Leave a Reply

Адреса: Трг 13. јул , 84210 Пљевља

Тел/факс:  068 / 880 - 220

ПИБ (матични број): 02009226

Жиро рачун: 555 - 2909 - 55; 510 - 24549 - 16

Е-mail:   junb.ssamardzic@gmail.com

Народна библиотека "Стеван Самарџић"  2024