Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

У организацији Народне библиотеке “Стеван Самарџић”, 8. децембра 2023. године у свечаној сали пљеваљске Гимназије “Танасије Пејатовић”, одржано је књижевно вече са Ненадом Милкићем из Малог Зворника, младим афирмисаним писцем, новије и млађе српске генерације.

Пљевљаци су имали прилику да упознају Ненада Милкића 2016. године, када је пљеваљској публици представио свима добро познат роман “Зов карауле”. Вече је отворила и присутне поздравила директорица Народне библиотеке Бојана Ђачић.

Надахнуће и истрајност налази, како каже у једној полазној тачки. Теме које обрађује за њега носе одговорност за хиљаде страдалника, али десетине хиљада њихових потомака. Ненад наглаша да када не би истрајао у замишљеној причи, осећао би се да је све те људе и душе издао. За њега је осећај издаје неподношљив и не жели да га окуси. Свој дар користи да кроз њега заувјек у времену сачува уздахе мајки, празне погледе на згаришта сопствених живота, дрхтаве руке које пале свеће и сузе које их у истом трену гасе. Да нема ријечи, ништа од тога не би могао сачувати.

Ненад, свој прозни иметак аргументовано поткрепљује истином, толико јасно и увјерљиво, да нам указује пут до спознања јасеновачке, косовско- метохијске, сарајевске и крајишке голготе. Он не лута, већ развејава злокобне магле које су нам деценијама уназад биле спуштене на некад јасан хоризонт. Књижевним исказом документује живо искуство српског народа, реагујући на све врсте лажи, медијске малверзације, пројектовану сатанизацију, безобзирни прогон истине, прецизно их именујући и чистећи од обмана. Милкићева умјетничка оптика представља систематско излагање у историји страдалног српског народа и служе као комплексни преглед, јер све док ћутимо истина о трагедији Срба не може да допријети у свијет.
Било какво проучавање историје није само осуђивано од непријатеља српског народа, него и од српске интелигенције која се молитви не окреће истоку, него западу. O овој неисцрпној теми, искрено, болно и упозоравајуће пише Ненад Милкић, он сабира сав очај, и све вапаје, све сузе, и све пригушене јецаје, сав чемер и јад, сваки врисак и јаук, све црне мараме и црне барјаке, све гробове и гробнице, настале у вријеме крваве куге деведесетих година прошлог вијека. Његово приповједање није упало у замку навијачких жеља, већ је истина безкомпромисна водиља кроз лавиринт људских душа и судбина, таквих да не постоји нико до те мјере маштовит да их измисли нити домисли, осим голе истине.

Свој првобитни “путопис” претворио у потресно свједочанство нашег времена о српском народу и његовој трагичној судбини. Путујући од Јасеновца, Старог Брода, Сарајева, републике Српске Крајине преко Косова и Метохије на коме је све почело, суочио се са распећем прошлим и садашњим.
Роман „Кости“ је потресна и истинита прича, сложена од голих чињеница, од збивања и свjедочења о збивањима, о неспокојству српског народа, о логорима и подрумима, о нетрпељивости према свему српском, манифестованој кроз сва дозвољена средства, сва звјерства, све лажи и неморал сваке врсте, о граду у којем више није било живота за Србе. Приповједачки, вјеродостојно, приказује сложене ратне прилике у Сарајеву. Одлучно и храбо обрађује тематику којој у савременој српској књижевности још увијек није посвећена неопходна пажња.
Милкићева “Колона”, даје наду да истина не може остати сакривена. Свој плодоносан рад преточио је у роман о Републици Српској Крајини, заснован на повјерљивим историјским изворима, различитог поријекла и карактера, на свједочанствима преживјелих. Попис ове разнолике грађе је аутентичан, а сигурност којом је коришћен непобитно потврђује изузетну упућеност аутора у тему коју је анализирао и тумачио.

Адреса: Трг 13. јул , 84210 Пљевља

Тел/факс:  068 / 880 - 220

ПИБ (матични број): 02009226

Жиро рачун: 555 - 2909 - 55; 510 - 24549 - 16

Е-mail:   junb.ssamardzic@gmail.com

Народна библиотека "Стеван Самарџић"  2024