Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

21/06/24

У просторијама ЈУ Народна библиотека “Стеван Самарџић” јуче је обиљежен Свјетски дан музике.

Наши гости били су дјеца и млади са сметњама у развоју и лица са инвалидитетом из ЈУ “Дневни центар Пљевља” који су, у пратњи запослених, уживали и забављали се слушајући наступе другара из ЈУ “Школа за основно музичко образовање Пљевља” предвођених директорицом ове установе Аземином Софтић Чутурић. 

Директорица Библиотеке, Бојана Ђачић, подсјетила је присутне да се Свјетски дан музике обиљежава од 1982. године, у 120 држава широм свијета, истичући да је ријеч о иницијативи тадашњег француског министра културе Жака Ланга, када је усвојена повеља о обиљежавање Свјетског дана музике. 

“Библиотека обиљежава данашњи дан, јер је један од наших примарних задатака да његујемо културне и уметничке вриједности”, рекла је Ђачић и поручила да је сарадња са Дневним центром и Школом за основно музичко образовање производ тимског рада, међуинституционалне сарадње, договора и међусобне подршке који увијек изњедре најљепше тренутке и најбоље резултате.

Јуче је послата порука да је значај музике у животима људи и научно доказан. 

Саставни дио музике је фреквенција која директно дотиче и најситнију ћелију нашег организма и оставља траг. Ова научна запажања указују да музика подстиче људске емоције, утиче на расположење, подиже адреналин и умирује ум. С друге стране, истакнут је значај музикотерапије у рехабилитацији особа, јер музика, једноставно, има за циљ да побољша снагу, равнотежу, комуникацију и опсег покрета.

Један од најљепших тренутака на јучерашњој манифестацији био је наступ наших другара из Дневног центра који су, на одушевљење свих, наступили и са неколико рецитација на тему музике и музичких инструмената.

Leave a Reply

Адреса: Трг 13. јул , 84210 Пљевља

Тел/факс:  068 / 880 - 220

ПИБ (матични број): 02009226

Жиро рачун: 555 - 2909 - 55; 510 - 24549 - 16

Е-mail:   junb.ssamardzic@gmail.com

Народна библиотека "Стеван Самарџић"  2024