Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ОБИЉЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЈЕЧИЈЕ КЊИГЕ

Поводом Међународног дана дјечије књиге (International Children’s Book), у читаоници Народне библиотеке “Стеван Самарџић”, Душанка Радовић, одржала је радионицу у којој су учествовали ученици четири одјељења 4. разреда Основне школе “Салко Аљковић”. У питању су два одјељења из матичне школе, као и два подручна одјељења на Гукама, са професорицама разредне наставе Светланом Дамјановић, Лујзом Станимировић, Иваном Бељкаш и Јеленом Голубовић. 

Посебан осврт је дат на стваралачки опус чувеног писца бајки Ханса Кристијана Андерсена чији је датум рођења (2. април 1805. године) проглашен даном дјечије књиге. 

Дјеца су се упознала са кратком биографијом Андерсена, одгледала бајку Палчица, и на крају илустровали бајку по жељи. Ученици су читали, слушали, причали, цртали, бојили…

Подсјетимо, Андерсен је један од најпревођенијих свјетских писаца. Његове бајке које су обиљежиле и обиљежавају дјетињство генерација дјеце широм планете, преведене су на чак 125 језика.

Међународни дан дјечије књиге се обиљежава широм свијета. Циљ је да се пошаље универзална порука да је важно читати дјеци, као и да дјеца читају. Крајњи циљ је да се у дјеци развије љубав према књизи, јер књиге имају огроман утицај на когнитивни, социјални и емоционални развој дјетета.

Leave a Reply

Адреса: Трг 13. јул , 84210 Пљевља

Тел/факс:  068 / 880 - 220

ПИБ (матични број): 02009226

Жиро рачун: 555 - 2909 - 55; 510 - 24549 - 16

Е-mail:   junb.ssamardzic@gmail.com

Народна библиотека "Стеван Самарџић"  2024