Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Након више успјешних промоција, збирка пјесама „Кошмари Кошара“ аутора Данила Васојевића, представљена је и у родном граду јунака са Кошара Предрага Пеђе Леовца.

Наиме, у организацији Народне библиотеке „Стеван Самарџић“, велики број наших суграђана имао је прилику да доживи најмаркантније моменте епске битке на Кошарама преточене у стихове Данила Васојевића који је, према сопственом признању, ову збирку написао за свега два дана и двије ноћи.

„Поетска творевина Данила Васојевића посвећена је пакленима данима Битке на Кошарама, која је окрвавила Васкрс ратне 1999. године“, рекла је на самом почетку директорица Библиотеке Бојана Ђачић, истичући да аутор поетским родословом оживљава страдалну судбину голобрадих младића, генерала, безимених љекара, полицајаца и резервиста, враћајући нас у прошлост до изворних вриједности које макар сакривене у вихорима времена, никада не престају.

Ђачић указује да је Васојевић, по основној вокацији, специјалиста оралне хирургије који живи и ради у Београду, али и аутор осам збирки пјесама и једног романа, пјесник који своје књижевне иконописе излаже оштроумно, молитвено бди над умом нижући свој псалмопој од Паштрика, Призрена, Дренице, Ибра, Ситнице, Дечана, Пећаршије, истином покорава непријатеље, а језиком поезије охрабрује нас и кријепи.

Поред аутора који је са посебном емоцијом и надахнућем рецитовао стихове својих пјесама, присутнима се обратио и вајар споменика јунацима са Кошара Миодраг Мишо Роган који је са публиком подијелио своје необично искуство које се тиче самог настанка овог импозантног споменика, истичући да је прије осам година, „сањао скулптуру хероја са Кошара“, те да је од тог сна, заправо, и све почело.

Вече је увеличано и присуством поручника Војислава Перовића који је 1998. године отишао на Космет као „испомоћ“ из батерије Оклопно-механизоване бригаде са сједиштем у Суботици. Ријеч је о човјеку који је, према ријечима директорице Ђачић, најзаслужнији што су се сви војници из легендарне јединице „Џокер“ послије крваве одбране карауле Кошаре живи вратили својим домовима.

На самом почетку свог надахнутог сјећања на ратну 1998/1999. годину, Перовић се захвалио на гостопримству, али и упутио посебне поздраве нашим суграђанима који су присуствовали манифестацији: Дарку Зековићу, учеснику многих битака на Косову и Метохији, као и рођеном брату Предрага Пеђе Леовца, Павлу Леовцу.

Промоцију збирке пјесама су отвориле сестре Љиљанић, док су звуци гусала народних гуслара Бошка Вујачића, Жељка Вукчевића, Горана Перовића и једног од најуспјешнијих младих гуслара из нашег града Дарка Цупаре, дочарали емоцију коју су предивни стихови Данила Васојевића изазвали код сваког Пљевљака који је својим присуством увеличао ово незаборавно вече, указујући да су сви они који су се борили или животе положили на бранику своје Отаџбине, заправо, имали и рашта родити.

Адреса: Трг 13. јул , 84210 Пљевља

Тел/факс:  068 / 880 - 220

ПИБ (матични број): 02009226

Жиро рачун: 555 - 2909 - 55; 510 - 24549 - 16

Е-mail:   junb.ssamardzic@gmail.com

Народна библиотека "Стеван Самарџић"  2024