Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

У сали Скупштине општине Пљевља, 31. јануара 2024. године, Народна библиотека представила је збирку изабране духовне поезије “Радост покајања” пјесника и књижевника Невена Милаковића.

Збирком пјесама Радост покајања Невен Милаковић је упловио у свијет духовности не као посматрач, већ као судионик који своја нова искуства и спознаје темељи на провјереним извориштима духовног наслеђа предака.
Милаковић припада оној ријеткој групи пјесника који пишу душом и срцем, своју поетику одјева моћним лирским набојем, који слиједе интуицију и најчистија лична осјећања.
Сваки књижевник је помало подвижник, јер књижевност њега преображава као што он преображава нас својим стваралаштвом.
Невенова поезија дотиче молитвену димензију бића, она надраста књижевност и постаје видовита чежња језика и духа, он созерцава суштину живота и свијета, дотиче саму истину, то јест Божија начела.
Без амбиција да размиче густо насељену књижевну сцену и прави мјеста за себе, написао је књигу која може да борави и у ваздуху, и засигурно неће ишчезнути.
Пјесничким тиховањем, богопознањем Невен Милаковић пише боље од многих који мисле да су писци. И слика за своју душу, мада успут и друге душе дотиче. Он је мисионар. Његовом душом провејава дах бесмртне радости, јер његово срце игра у сусрету са светитељима о којима пише.
Милаковићева лирска путања веома је уравнотежена. Читка, прегледна, духовно укоријењена, нема ту посебних фаза, нема ни експеримената, све тече и спокојно се разлива, као нека упорна, тајанствена и тиха радост, као утјеха.
Радознала и проницљива Невенова пјесма се безусловно повинује божијој правди и акустици – без трунке гордости, без побједничке позе и њој одговарајуће звучне подлоге.
Сагледавајући благочестиво гранање Невенове службе светитељима и свитетељкама које представља у збирци Радост покајања, аутентично пјесничко свједочанство, увјерава нас да је поезији, више од било каквог знања, неопходна послушност. Вјерност и савршена дисциплина. Ако пажња попусти, ако дикција постане наметљива, дух поезије неповратно ишчезава, а пјесник остаје сам са својим патетичним и празњикавим ријечима. Клица његовог дара и стваралаштва, разоткрива дубину личности из које извире оно што је у извору.

Код Невена је исконски вјеродостојно, све пажљиво изаткано златкастим нитима новорођених реченица. Риједак је случај да се животна и унутрашња лирска путања, биографија и интонација тако срећно подударају. И заједничким снагама мирно уздижу према Творцу.
Милаковић извориште светосавске етике, која прожима васколико српство, проналази у величини и значењу родоначелника свега узвишеног у нама, бесмртника и духовног оца Светог Саве.
Посебно мјесто у пјевању Невена Милаковића заузимају христочежњиви стихови посвећени Пресветој Богородици, Светој Ксенији Петроградској, блаженој Матрони Московској, Светом Василију Острошком, Светом Петру Цетињском, Светом краљу Јовану Владимиру, Светом Владики Николају Охридском и Жичком, Касијани, Симониди Милутиновој, Светом Стефану Дечанском…

Књижевни вече су као и обично, пјесмом и рецитацијом употпунили ученици Средње стручне школе и Гимназије „Танасије Пејатовић“.
Данило Лекић, Јована и Јана Љиљанић.

Адреса: Трг 13. јул , 84210 Пљевља

Тел/факс:  068 / 880 - 220

ПИБ (матични број): 02009226

Жиро рачун: 555 - 2909 - 55; 510 - 24549 - 16

Е-mail:   junb.ssamardzic@gmail.com

Народна библиотека "Стеван Самарџић"  2024