Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПОЕЗИЈЕ ОБИЉЕЖЕН НА НЕЗАБОРАВНОМ ПОЕТСКОМ ЧАСУ 

Ових дана је било свечано у Народној библиотеци “Стеван Самарџић”. 

Након Свјетског дана шума и Свјетског дана вода, у присуству ученика старијих разреда Основне школе “Салко Аљковић” и њихових професора, обиљежен је и Свјетски дан поезије (21. март). 

Овај међународни празник који слави стихове и креативни пјеснички израз установљен је од стране УНЕСКО-а још 1999. године. Подсјетимо, сврха овог дана ја промоција читања, писања, објављивања и поезије у школству широм свијета; али и “давање нових подстицаја и признања националним, регионалним и интернационалним поетским покретима”. 

Наш јучерашњи гост био је пјесник Миленко Дачевић који потиче из Црне Горе, а живи и ствара у Републици Српској.

У једном искреном, спонтаном и надасве срдачном разговору са ученицима, Дачевић је представио свој пјеснички аутопортрет, говорио о својим омиљеним пјесницима и писцима, инспирацијама, мотивима, настојећи да присутним ученицима додатно раскрили љубав према поезији јер се међу њима, убијеђени смо, налазе и будући пјесници, али и да их пјеснички едукује, усмјери и посавјетује кроз безброј својих крајње интересантних личних примјера сазријевања као пјесника и човјека. 

Поетски час је уљепшан дивним рецитацијама стихова из богатог пјесничког опуса Миленка Дачевића, а за то су се потрудиле Тамара Вујановић, Тамара Крвавац, сестре Ива и Неда Шљивић, Маша Ђуковић, Невена Лучић, Ивана Јоксовић и Тијана Котлаја.

И управо су ученици ти који нас, како је казала у свом уводном слову директорица Бојана Ђачић, свакодневно инспиришу и мотивишу да наставимо са праксом разговора са писцима и пјесницима, једном заиста племенитом, лијепом и надасве корисном активношћу која нам, како је рекла, свима заједно, освјетљава изворну улогу наше и ваше Библиотеке – да окупља будућност нашег града око књиге и у име књиге.

На самом крају, сви учесници поетског часа добили су на поклон збирку поезије “Искре” и по једну чоколадицу.

Leave a Reply

Адреса: Трг 13. јул , 84210 Пљевља

Тел/факс:  068 / 880 - 220

ПИБ (матични број): 02009226

Жиро рачун: 555 - 2909 - 55; 510 - 24549 - 16

Е-mail:   junb.ssamardzic@gmail.com

Народна библиотека "Стеван Самарџић"  2024