Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

КЊИГА ПРИЧА „МЕЂУСТАНИЦА“ РАДОМИРА УЉАРЕВИЋА ПРОМОВИСАНА У ПЉЕВЉИМА

У организацији Народне библиотеке „Стеван Самарџић“ представљена је прва књига прича „Међустаница“, истакнутог пјесника и књижевника Радомира Уљаревића.

О књизи су говорили академик Црногорске академије наука и умјетности (ЦАНУ) и редовни универзитетски професор Синиша Јелушић; и пјесник, књижевни критичар, есејиста и издавач Гојко Божовић.

Јелушић је заинтересованој пљеваљској публици тумачио суштину раширеног и разгранатог Уљаревићевог стваралаштва, тако што је стављао у релацију његову поезију и кратке приче. Он је примјетио да су Уљаревићеве пјесме и приче по свом облику, односно морфологији, заправо врло блиске и на неки начин се прожимају. Међутим, у оба случаја доминантан је пјеснички исказ, због чега закључује да Уљаревић када пише кратке приче он је превасходно пјесник. Академик Јелушић посебно апострофира проблеме самоубиства и зла који заузимају значајан дио у 89 кратких прозних прича колико је сабрано у „Међустаници“, гдје је Уљаревић показао да достојно корача путем необично занимљиве традиције мајстора кратких прича попут Борхеса, Чехова или, пак, једног Данијела Хармса. С друге стране, запажа Јелушић, Радомир Уљаревић својим причама истиче одређени смисао комике и хумора, па тако имамо код Достојевског ситуацију када Раскољников убија бабу, док код Уљаревића баба убија Раскољникова. Или, причу о два загрљена костура, при чему један од посматрача примјећује да је један од та два костура припадао његовој жени.

Оснивач и главни уредник издавачке куће „Архипелаг“ која годинама уназад организује „Београдски фестивал европске књижевности“, иначе рођени Пљевљак, Гојко Божовић, на самом почетку запитао се шта се то догађа када пјесници почну да пишу прозу – попут Уљаревића. Одговор је покушао да пронађе управо код Уљаревића, који се у причи „Мађионичар“ иронично осврнуо на ово питање, истичући да читаоци поезије не постоје, да поезија не може да се чита, и да је проза материјал за читање. Божовић је констатовао да је Радомир Уљаревић истакнути усмени приповједач који зна огроман број прича, наглашавајући да је ријеч о ријеткој способности да се препозна шта је прича и шта је за причу. У осврту на „Међустаницу“, Божовић, између осталог, указује да је ријеч о прозама у којима овладава искуство микросвијета и овог времена, али не било које искуство попут оног које можемо пратити у неком од савремених медија, него искуство које нас се тиче више од било којег другог искуства. То је искуство једне искошене, помјерене стварности која се, како је то сликовито примјетио Божовић, не може више „ухватити ни за главу ни за реп“. Посебно је интересантно запажање Божовића који је поручио да је оно што посебно плијени у овим причама јесте управо спознаја да их је писао пјесник.

Пјесник Радомир Уљаревић је рођен је 1954. године у Равним Гомилама, село Горња Врбица код Билеће, Опутна Рудина, срез Вучедолски, општина Никшић, задња пошта Црквице. До сада је објавио више од 20 књига поезије, а о његовом пјесништву објављене су и двије књиге критика – „Нови часови“ и „Све ћу вас казати код Бога“. За књижевни рад добио је више награда, међу којима и “Кочићево перо”, “Ристо Ратковић”, “Велика базјашка повеља”(Румунија, 2017), “Златен прстен”(Македонија, 2018), “Змајева награда” Матице српске, 2021. и многе друге. Са групом сарадника основао је култне културне манифестације Град театар и Трг пјесника који се одржавају у Будви, а касније и Трг од Ћирилице, фестивал “Ћирилицом” и Његошеве дане поезије. Главни је уредник у издавачким кућама “Октоих” из Подгорице и “Штамапар Макарије” из Београда.

Leave a Reply

Адреса: Трг 13. јул , 84210 Пљевља

Тел/факс:  068 / 880 - 220

ПИБ (матични број): 02009226

Жиро рачун: 555 - 2909 - 55; 510 - 24549 - 16

Е-mail:   junb.ssamardzic@gmail.com

Народна библиотека "Стеван Самарџић"  2024