Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ЗБИРКА АФОРИЗАМА “АФОРИЗМИ ЗА ДУГО ПАМЋЕЊЕ” МИЛАНА Р. СИМИЋА ПРОМОВИСАНА У ПЉЕВЉИМА

У организацији ЈУ Народна библиотека “Стеван Самарџић” и Секретаријата за културу, социјална и друга питања Општине Пљевља, у уторак 16.априла, у читаоници Народне библиотеке организовано је ауторско вече афористичара Милана Р. Симића. 

О књизи Милана Р. Симића, “Афоризми за дуго памћење”, Проф.др Жарко Требјешанин је једном приликом рекао – “Нова књига Милана Р. Симића, “Афоризми за дуго памћење”, као што сугерише њен наслов, представља збирку одабраних афоризама који нису пука реакција на актуелне друштвене појаве нити служе за једнократну употребу, него представљају строг одабир афоризама дугог трајања. Наравно, у књизи има и афоризама инспирисаних актуелним проблемима, али су тако написани да се у њиховом књижевно-естетском ефекту може уживати у сваком времену. У овој књизи преовлађују афористичке теме које су универзалне, вјечите и транскултуралне, људски проблеми који су архетипски и зато карактеришу различита друштва и разне епохе. У готово сваком организованом друштву намеће се питање Вође, менталитета људи, корупција, мито итд. На све ове и друге општељудске проблеме, постоје у психи урезани одговори. Сатиричар ослушкује те одговоре, а онда, на свој особен начин, обликује и артикулише оно што сваки од милион људи мисли, жели и осећа, али није у стању да то тако једноставно, тачно и лепо изрази.”

Милан Р. Симић рођен је 1959.године у Великој Плани, гдје и данас живи. Пише прозу, драме, филозофеме, афоризме, књижевну критику и есеје. Есеји су му превођени на македонски и пољски језик, афоризми на њемачки, енглески, мађарски, бугарски, пољски, румунски и руски језик,  док филозофеме на пољски, проза на словачки и словеначки језик. Аутор је романа “Порицање стварности”, “Оде ми да полудим”, Бели свет коначно”, “Ништа вредно помена”. Такође, као аутор филозофема, истичу се збирке “Приручник за побуну верујућих” и “Аристотел по други пут међу Србима”. Познате збирке афоризама за које је добио бројне награде су “Чизма режим чува”, “Гласаћемо се још”, “Ено секире, камо га кум?”, “Зовите ме Аристотел”, “Жуљ на жуљ”, “Капа доле”.

 Добитник је прве награде “Стеван Сремац” и “Милутин Ускоковић” за прозу, “Милан Богдановић” за најбољу књижевну критику објављену у Србији 2016.године. Такође, добитник је прве награде “Чивијада” за 2016.годину у категорији најбољи афоризам, затим прве награде Радио Београда за драмску минијатуру, Повеље Карађорђевић за драму “Распеће”. Ту је и награда “Радоје Домановић” за збирку афоризама “Жуљ на жуљ”, као и награда “Типар” коју је 2022.године добио на данима хумора и сатире “Вуко Безаревић” у Пљевљима за збирку афоризама “Капа доле”.

Од 1994.године уређује часопис за културу и умјетност “Наш траг”. Учествује у раду великог жирија “Вечерњих новости” за књигу године и награду “Меша Селимовић” од 2016.године. Члан је Српског удружења пјесника, есејиста и књижевника (ПЕН центар).

Афоризме Милана Р. Симића говорили су ученици Средње стручне школе: Ана Тошић, Дуња Џаковић, Марија Бајчета, Данило Лекић, Анђела Пуповић, Ана Коруга и Теодора Пуповић.

Leave a Reply

Адреса: Трг 13. јул , 84210 Пљевља

Тел/факс:  068 / 880 - 220

ПИБ (матични број): 02009226

Жиро рачун: 555 - 2909 - 55; 510 - 24549 - 16

Е-mail:   junb.ssamardzic@gmail.com

Народна библиотека "Стеван Самарџић"  2024