Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

На данашњи дан, 1898. године, у Рабровици код Ваљева, рођена је највољенија српска пјесникиња Десанка Максимовић.

Тим поводом, у читаоници Народне библиотеке “Стеван Самарџић” ученице II разреда Средње стручне школе одржале су час посвећен Десанки Максимовић.

Часу су присуствовали ученици VIII разреда ОШ “Салко Аљковић” са професорицом књижевности Иваном Вранеш.

Час је отворила Лидија Кушљевић рецитацијом Десанкине пјесме “О пореклу”. Дуња Џаковић и Јана Љиљанић су нам говориле о Десанкином животу, о њеном богатом стваралаштву и о печату који је оставила у српској књижевности.

Неке од најљепших Десанкиних пјесама рецитовале су Ана Тошић – “Крвава бајка”, Теодора Пуповић – “Стрепња”, Марија Бајчета – “Човек”, Анђела Вељанчић – “Срећа” и Наталија Пантић – “Опомена”.

Десанка Максимовић је дјетињство провела у Бранковини, крај Ваљева. Гимназију је завршила у Ваљеву, а студије свјетске књижевности, опште историје и историје умјетности на Филозофском факултету у Београду. Од 1933. године живјела је у складном браку са глумцем и пјесником Сергејем Сластиковим – све до његове смрти 1976. године.

Иза себе је оставила педесет књига поезије, пјесама и прозе за дјецу и омладину. Бавила се и превођењем, углавном поезије, са руског, словеначког, бугарског и француског језика.

Кроз своје пјесме, Десанка је исказивала љубав према завичају, отаџбини, свом народу, традицији.

“Наша дивна песникиња нема другу биографију сем књижевну, ни другог порода сем песама. Онај ко је читао њене песме, упознао је, не само њену душу и њено биће, већ и душу народа из којег је потекла”, дивно је речено о њој.

За свој рад добијала је највиша државна признања и награде. Била је и редовни члан Српске академије наука и уметности.

Десанка Максимовић је преминула 11. фебруара 1993. године у Београду.

Leave a Reply

Адреса: Трг 13. јул , 84210 Пљевља

Тел/факс:  068 / 880 - 220

ПИБ (матични број): 02009226

Жиро рачун: 555 - 2909 - 55; 510 - 24549 - 16

Е-mail:   junb.ssamardzic@gmail.com

Народна библиотека "Стеван Самарџић"  2024